Podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη | Τι είδους άνθρωποι ελπίζουμε να είμαστε το 2021;

Μουσική

Ένας αυτοκράτορας που οδηγούσε ο ίδιος τις λεγεώνες του στις εκστρατείες εναντίον των βαρβαρικών φυλών, έγραψε: «Δίνε στον εαυτό σου την άνεση να μάθει και κάτι καινούργιο και καλό, και μη παρασύρεσαι εδώ και εκεί».

Έγραφε, λέει η διήγηση, σε μια σκηνή εκστρατείας. «Τα Εις Εαυτόν» είναι το έργο του. Το «αιώνιο ευαγγέλιο» καθιέρωσε τον συγγραφέα του ως φιλόσοφο. Αν και αυτός, ο Μάρκος Αυρήλιος, έγραφε όχι για να δημοσιεύει αλλά για να κρατάει το μυαλό του ζωντανό.

Μουσική

Αυτή τη χρονιά που όλοι αν το καλοσκεφτείς ζούμε σε συνθήκες εκστρατείας, έχοντας απέναντί μας έναν βαρβαρικό ιό που χτυπάει χωρίς κανόνες, μάθαμε κάτι «καινούργιο και καλό» ή παρασυρθήκαμε μόνο «εδώ και εκεί»;

Το 2020 θα καταγραφεί ως το έτος της ολικής επαναφοράς της επιστήμης. Με ελάχιστες παραφωνίες, οι γιατροί και οι ερευνητές όλου του κόσμου «ενώθηκαν» και τελικά έκαναν θαύματα. Τόσο, που οι «επαγγελματίες θαυματοποιοί» – των θρησκειών και των πολιτικών μπαλκονιών- ένιωσαν να απειλούνται και αντέδρασαν σπασμωδικά. Μέχρι και ο παντοδύναμος Τραμπ γκρεμίστηκε όταν ο δημαγωγικός λαϊκισμός του τα έβαλε με την επιστήμη.

Κι αν αυτή η κεκτημένη ταχύτητα της επιστήμης διατηρηθεί και δεν σταματήσει στα μπλόκα της κερδοσκοπίας, του εθνικισμού και του υπαλληλισμού, σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και σε άλλες αρρώστιες. Ήδη, το 2020 ανακαλύφθηκαν «Τ λεμφοκύτταρα» που «σαρώνουν» το σώμα και επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Όμως, η ανακάλυψη μικροπλαστικών σωματιδίων στον πλακούντα γυναικών αλλά και στην κορυφή του Έβερεστ -στην εκπνοή του 2020- δείχνει ότι ο τρόπος ζωής μας θέλει ριζική επανεξέταση. Παντού και όχι μόνο στις ζωαγορές της Κίνας. Τα ανέγγιχτα πεδία μειώνονται επικίνδυνα και αυτό δεν θα μας συγχωρεθεί, όχι από τις επόμενες γενιές, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά θα εξαργυρωθεί -όπως απέδειξε ο επιθετικός ιός- με δικές μας ζωές. Στην Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία.

Είναι τα 19.5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν για έργα «πράσινης» ανάπτυξης – ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη αναδάσωση με φύτεμα 30 εκατομμυρίων δέντρων.

Μουσική

Η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι το πολιτικό «καινούργιο και καλό» που μας βρήκε το 2020. Πολιτικοί που μυρίζουν μούχλα οδηγήθηκαν στο περιθώριο και οι παρεμβάσεις της, δέκα μήνες τώρα, έδειξαν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από την παπαγαλία ξεφτισμένων συντηρητικών μηνυμάτων. Οι κομματικοί μηχανισμοί όμως συνεχίζουν να προσπαθούν να μας παρασύρουν «εδώ και εκεί», χωρίς να κατανοούν πόσο ασήμαντα φαίνονται στο νέο σκηνικό τα πράγματα για τα οποία καυγαδίζουν. «Η μάχη του τίποτα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τις περισσότερες εγχώριες πολιτικές συγκρούσεις. Διαπίστωση που δίνει μεγαλύτερη αξία στην τόλμη του Μακρόν να τα βάλει με τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και όχι να αντιδικεί ας πούμε με τον Σαρκοζί για τα λερωμένα τα άπλυτα της θητείας του. «Η δράση μάς ταιριάζει» θα πρέπει να είναι το σύνθημα της γηραιάς και δυσκίνητης Ευρώπης, το 2021. Στην οικονομία πρωτίστως που έχει ανατραπεί για όλους αυτούς που δεν έχουν σεντούκια ή συμβόλαια μονιμότητας ή δεν είναι μέτοχοι σε μονοπωλιακά σχήματα. Τα πλάνα με αλυσοδεμένες καρέκλες σε κατεβασμένα ρολά, είναι το τρέιλερ της κοινωνικής έκρηξης που έρχεται αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που κλωνοποίησε ο ιός.

Μουσική

Αλλά ας κλείσουμε με τα μικρά, ευμετάβλητα, «καινούργια και καλά» που προέκυψαν το 2020.

Οι μανάβηδες δεν κρύβουν τη χαρά τους (υπάρχει όντως αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών!). Το κάπνισμα έχει μειωθεί στους δρόμους (ελπίζω και στα σπίτια). Στα πάρκα κυκλοφορούν χαρούμενοι σκύλοι – με τα αφεντικά τους αυτή την φορά. Το τέρας της γραφειοκρατίας έχασε μερικά κεφάλια από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Ο καταναλωτισμός μας τιθασεύτηκε και οι πολίτες ανακαλύπτουν τα βράχια της Αττικής για χειμερινές βουτιές. Άστεγοι τρώνε καλομαγειρεμένο φαγητό από ικανούς σεφ. Και οι πλατείες έχουν νέους και οι δρόμοι ποδηλάτες.

Γι’ αυτό σας λέω μην βιαστούμε να διαγράψουμε από τη μνήμη μας το 2020 – όσο κι αν την ζητάει την κατραπακιά του.

«Να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στις αρετές που θαυμάζουμε, αναπαράγοντας πράγματα που θεωρούμε εγγενώς πολύτιμα», λέει ο ασκητής αυτοκράτορας. Ο οποίος, ξέχασα να σας το πω, έζησε κι αυτός μια πανδημία, που τότε, δύο αιώνες μετά Χριστόν, άλλαξε την ροή της ιστορίας. Ο ίδιος δεν τα κατάφερε. Εμείς όμως θα τα καταφέρουμε.

Να σημειώσουμε μόνο σε ένα χαρτί τι είδους άνθρωποι ελπίζουμε να είμαστε όταν τελειώσουν όλα αυτά. Τι κρατάμε και τι πετάμε από τους μήνες των στερήσεων. Και τι αλλάζουμε το 2021! Ποια είναι δηλαδή τελικά, τα δικά μας αδιαπραγμάτευτα «Τα εις εαυτόν».

Καλή χρονιά σε όλους.

Μουσική

Σπικάζ

Ήταν το podcast podcast με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ερατώ Ζουρουφίδου.

Στους ήχους η Χρύσα Κούρεντα.

Όποιος θέλει και να διαβάζει το podcast podcast, ας το αναζητήσει στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Σας ευχαριστώ και θα ξαναβρεθούμε σύντομα.

Μουσικό σήμα

Pod.gr Το καλό ν᾽ ακούγεται